Bærekraftig omstilling i Bortelid

Åseral kommune er en typisk hyttekommune, med få bosteder og mange deltidsinnbyggere. Kommunen har tre alpinanlegg fordelt på tre ulike områder, der Bortelid er det klart største.


Bortelid har rundt 1500 fritidsboliger fordelt på hytter og leiligheter, i tillegg til campingplass. Midt i området ligger et mindre, eldre skisenter med fem skitrekk. Det finnes butikk, ladestasjon/drivstoffstasjon og et lite servicesenter i sentrumsområdet.

Bortelid har rundt 120 km skiløyper og turveger, gapahuker, sykkelcross og sykkelløyper, badestrand, sykkel - og kanoutleige, klatre / buldrevegg, minigolf, frisbeegolf, skiskytterarena, lysløype og rulleskiløype. Langt inne i heia ligger Gluggen kafe som er åpen i vinterferien og påska.


I kommunedelplan for Bortelid ligger det inne nye utbyggingsområder, i tillegg til mange områder med potensiale for fortetting. Utviklinga har fram til nå vært tradisjonell, med lite fokus på bærekraft.

Åseral kommune ble i 2022 i samarbeid med Bortelid utmarkslag valgt ut i GNIST-programmet med utfordringa “Hvordan skape ei hyttebygd med nye utrykk og lave avtrykk?”

Programmet resulterte i en visjon og fire utviklingsfaser. Visjonen peker på ei omstilling av reiselivsdestinasjonen Bortelid som helhet, ikke bare nye måter å bygge hytter på. Innovasjonsprosessen har vist oss at om vi skal greie å tenke helt nytt rundt bruk av hyttene, er svaret kanskje å jobbe med noe helt annet enn stadig å bygge nye hytter.


PROSJEKTET BÆREKRAFTIG OMSTILLING HANDLER OM REALISERING AV DE FIRE UTVIKLINGSFASENE I GNIST:

  • Sentrumsutvikling

  • Støtte- og delefunksjoner

  • Naturrestaurering

  • Klimanøytrale hytter

Prosjektet er et samarbeid mellom Åseral kommune og Bortelid utmarkslag.

Målet med prosjektet er å utvikle destinasjonen til en bærekraftig reiselivsdestinasjon.

Prosjektet skal legge til rette for at flere har tilgang til ei hytte (flere brukere) og at hyttene blir brukt mer i løpet av året (større dekningsgrad) samtidig som man reduserer klimagassutslipp, reduserer energibruken i destinasjonen, og unngår nedbygging av myr og viktige naturområder. Videre skal prosjektet fremme sosial bærekraftig, kultur og naturopplevelser i tillegg til naturrestaurering.

Flere brukere og mer bruk gir igjen grunnlag for utvikling av tjenestetilbud som skaper nye arbeidsplasser og møteplasser.

Prosjektet er støttet av Miljødirektoratet, Agder fylkeskommune, Setesdal interkommunale politiske råd (SIPR), Åseral kommune, Bortelid Utmarkslag og Bortelid Vel.

Viktige samarbeidspartnere; Agder fylkeskommune, Nordic Edge, Livd AS, Zygizo, Asplan Viak, Bortelid Fritidshus AS, Bortelid skisenter, Bortelid Mat, Visit Setesdal og Visit Sørlandet.


KONTAKTPERSONeR

  • Prosjektkoordinator; Åseral kommune v/Kari Røynlid, Kari.Roynlid.aseral.kommune.no

  • Prosjektleder Klimavennlig destinasjon; Ruben Bortelid, ruben@bortelid.no

  • Prosjektleder BortelidTorget; Thomas Repstad, thomas@bortelid.no

  • Prosjektleder Aktiviteter og marked; Vibeke Hafstad, vibeke@bortelid.no


Styringsdokument

Historien om Bortelid Utmarkslag

Bortelid kulturarena